keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Itä-Suomen etsivät Sovarin ääressä

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät järjestettiin 28.-29.9.2016 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa Nurmeksessa, jossa painavan asian lisäksi saimme nauttia paitsi luonnonläheisistä puitteista ja järveltä puhaltavasta tuulesta, myös joensuulaisen RanKids Ry:n huikeasta Pakko Pärjätä -näytelmästä (suosittelen!).

Agendalla oli uusi Nuorisolaki, ihmisoikeustyö kuvien kautta (Meeri Koutaniemi), sosiaalisten tilanteiden menetelmät, monikulttuurinen työ, nuorten osallisuus, sosiokulttuurinen innostaminen ja dialogi, digitaalinen työ (Verke), nuorisotyöntekijyys sekä arviointi- ja laatutyöskentely.

RanKids Ry. kosketti, nauratti ja pisti ajattelemaan lyhennetyllä versiolla Pakko pärjätä - näytelmästä

Oma roolini päivillä liittyi arviointi- ja laatutyöskentelyyn yhteistyössä Valtakunnallisen Työpajayhdistyksen Riitta Kinnusen kanssa. Meidän työpajamme oli tarkoitettu etsivän nuorisotyöntekijöille ja aiheena oli sosiaalisen vahvistumisen mittaristo (Sovari) ja sen käytännönkokemukset. Riitta oli paikalla teknologian välityksellä ja esitteli Sovarin pääpiirteissään, sillä kaikissa kunnissa mittaria ei ole vielä käytetty.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi puhui kuvista ihmisoikeustyön näkökulmasta - niiden kautta vaikuttamisesta ja vaikuttumisesta

Sovarissa mitataan sitä, kuinka hyvin etsivässä nuorisotyössä toteutaan sellaisia periaatteita, jotka ovat sosiaalisesti vahvistavia, millaisia vaikutuksia etsivällä nuorisotyöllä on asiakkaisiin sosiaalisen vahvistumisen näkökulmasta eli millainen on asiakkaiden yksilöllinen kokemus etsivän nuorisotyön vaikutuksista heidän omaan sosiaaliseen vahvistumiseensa. Sovari on myös hyvä väline asiakkaiden vaikuttaa etsivän nuorisotyön kehittämiseen, se tuottaa etsivän nuorisotyön vaikuttavuudesta tietoa, jolla työtä voidaan perustella ja näyttää sen vaikuttavuutta todeksi.

Sovarilla kerätty tieto tukee välillisesti myös asiakasohjausta - mitä paremmin eri tahot tuntevat etsivän nuorisotyön vaikutukset, sitä paremmin palveluun voidaan ohjata sellaisia nuoria, jotka siitä eniten voisivat hyötyä.

Nuoret voivat Sovarin avulla arvioida etsivää nuorisotyötä: Miten etsivän nuorisotyön kulmakivet (tavoitettavuus, yhteydenpidon sujuvuus etsivän ja nuoren välillä, luottamuksellinen suhde, kohtaaminen ja kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen, tunne siitä, että saa apua), joiden ajatellaan tuottavan sosiaalista vahvistumista, ovat toteutuneet.

Nuoret arvioivat omaa sosiaalista vahvistumistaan: Oman kehittymisen arviointi sosiaalisen vahvistumisen kontekstissa (itsetuntemuksen vahvistuminen, sosiaalisten taitojen kehittyminen, elämänhallinnan parantuminen, opiskelu- ja työelämävalmiuksien kehittyminen, omaan elämään vaikuttaminen).

Sovari tuottaa lisäksi tietoa palvelun onnistumisesta ja kehittämiskohteista. Etsivä nuorisotyö saa asiakkailta "arvosanoja" eri osa-alueiden onnistumisista nuorten näkökulmasta, Sovari antaa numeerista tietoa siitä, kuinka moni nuori on ollut tyytyväinen palveluun. Sosiaalisen vahvistumisen arviointi tuottaa tietoa työn vaikuttavuudesta, eli siitä kokeeko nuori sosiaalista vahvistumista ja millä osa-alueilla. Lisäksi "kysymyspatteristossa" on kaksi avointa kysymystä, joihin nuoret saavat omin sanoin kirjoittaa kokemuksistaan etsivästä nuorisotyöstä. Nuoren olisi hyvä vastata Sovariin siinä vaiheessa, kun etsivän kanssa on jo saatu jotain nuoren asiaa eteenpäin vaikka asiakkuus vielä jatkuisikin.

Jokainen kunta, joka käyttää Sovaria, saa vuosittain yhteenvedot oman kuntansa nuorten vastauksista. Mikäli haluatte Sovarin ja sillä kerätyn tiedon käyttöönne, se onnistuu maksuttomasti tällä lomakkeella

Ohjeet Sovarin käyttöön, ajankohtaiset asiat ja yhteystiedot löytyvät Työpajayhdistyksen nettisivuilta.


Käytännönkokemuksia Sovarista Itä-Suomessa

Riitan alustuksen jälkeen käsittelimme yhteisesti Itä-Suomen kuntien käytännön kokemuksia Sovarista. Keskustelimme siitä, miten toimivaksi välineeksi etsivän nuorisotyöntekijät ovat Sovarin kokeneet, mitä haasteista sen käytössä on ollut (ja miten niitä voitaisiin ratkaista), miten nuoret on saatu houkuteltua vastaamaan kyselyyn, millaista nuorten palaute Sovarista on on ollut ja miten Sovarilla kerättyä tietoa on hyödynnetty tai voitaisiin jatkossa hyödyntää.

Ensisilmäyksellä Sovari voi vaikuttaa pitkältä ja hankalalta, joten vaatii käytännössä työntekijältä vähän myyntiä ja tsemppausta, jotta nuoret jaksavat aloittaa vastaamisen. Kyselyssä arvoidaan sen kestoksi n. 20 min, mutta todellisuudessa nuoret ovat vastanneet kyselyyn keskimäärin 10 minuutissa. Pitkäksi arvioitu kesto saattaa karsia vastaajien määrää, joten sitä voisi ehkä miettiä. Työntekijöiden mielestä lyhennetty versio kyselystä on ollut toimivampi, ja siihen nuoria on saatu helpommin vastaamaan. Toisaalta ne nuoret, jotka ovat vastanneet täyspitkään kyselyyn, ovat itse asiassa pitäneet sitä helppona.


Sovarilla kerätty palaute on ollut pääasiassa positiivista, johtuen paitsi tehdystä hyvästä työstä, myös siitä, että kyselyyn ovat taipuvaisimpia vastaamaan ne nuoret, jotka kokevat saaneensa etsivästä nuorisotyöstä apua ja tukea. Myös muiden, kuin erittäin motivoituneiden ja tyytyväisten nuorten innostaminen vastaamaan on koettu vähän hankalammaksi, mutta siihen on jo keksitty erilaisia keinoja.


Ruoka on ollut hyvä motivaattori, sillä nuoret ovat vastanneet kyselyyn ihan mielellään, jos tarjolla on ollut jotain pientä syötävää. Kyselyn voi täyttää myös keskustellen, jos nuorelle on vaikea istua alas ja kirjoittaa. Myös sen tekeminen selväksi, että kriittistä palautetta on turvallista kirjoittaa, on todella tärkeää. Täytyy kertoa, että etsivä ei näe kenen vastauksista on kysymys, vaan koosteet saadaan kuntatasolla. On myös hyvä valita ajankohta niin, että nuori on vastaanottavaisella tuulella.


Toinen tärkeä kehittämiskohde on ollut kerätyn tiedon tehokas hyödyntäminen, ja siihen nousi ryhmästä hyviä ideoita. Sovarin tuloksilla on voitu tuoda esille työn vaikuttavuutta esimerkiksi tarkastuslautakunnalle ja päättäjille, ja toisaalta jo pelkästään se, että työtä mitataan, tuo sille tiettyä perustetta ja uskottavuutta. Kerätty tieto on tehokas oman työn kehittämisen väline, jolloin nuorten antama palaute palautuu takaisin heille itselleen parempana palveluna tulevaisuudessa.


Ideana heitettiin myös etsivän nettityön oma Sovari-sovellutus, sillä sellaisenaan ei toimi valtakunnallisesti nuoria tavoittavien etsivän nettityöntekijöiden käyttöön.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti