perjantai 8. syyskuuta 2017

Mielenkiintoisia luentoja verkossa!

Laitoimme Valtakunnallisen työpajayhdistyksen kanssa viisaat päämme yhteen ja ideoimme etsivän nuorisotyöntekijöiden viime keväisessä kyselyssä ilmaisemien ja työpajakentältä nousseiden hyvin samansuuntaisten toiveiden perusteella verkkoluentosarjan, joka on tarkoitettu kaikille etsivän nuorisotyöntekijöille ja työpajaohjaajille eri puolilla Suomea. Näin kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua luennoille välimatkoista riippumatta omalta työkoneeltaan ja kehittää omaa osaamistaan teemoissa, jotka ovat selvästi nousseet esiin työn arjessa.

Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyn koulutustoiveissa nousi toistuvasti esiin samankaltaisia teemoja - etsivä nuorisotyö vaatii laajaa osaamista nuorten mielenterveyden, päihteiden, vaikeiden asioiden puheeksiottamisen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamisen ja haastavien tilanteiden ja asiakkaiden kohtaamisen saralla. Siksi lähdimme selvittämään näihin teemoihin sopivia luennoitsijoita. Lisäksi kyselyssä toivottiin syventymistä etsivän nuorisotyön eetokseen ja toivottiin etsivän työn guru Jaana Kauppiselta (Pro-tukipiste) jotain viisaita sanoja.

Luennoitsijoiden kanssa on löydetty sopivat tulokulmat ja päivät, lista luennoista ja linkit tallenteisiin löytyvät alta.

Liveluennot ovat interaktiivisia, eli on mahdollista kysyä ja kommentoida (Adobe Connect) ja niistä jaetaan myös tallenteet katsottaviksi jälkikäteen. Näin osallistuminen liveluentoon on mahdollisimman antoisaa ja toisaalta myös ne, jotka eivät pysty osallistumaan luennolle livenä, pystyvät seuraamaan luentoa itselleen paremmin sopivana ajankohtana.

Luennot löytyvät TPY:n koulutuskalenterista lähempänä tilaisuuksia, eli sitä kannattaa pitää silmällä!





VERKKOLUENTOSARJA SYKSY 2017


TO 14.9.17 klo 14.00 - 15.30
SOVARI - Sosiaalisen vahvistamisen mittari (Reetta Pietikäinen, TPY)

Sovari on sosiaalisen vahvistumisen mittari, joka on kehitetty työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön (TPY). Mittari perustuu asiakkaiden itsearviointiin pohjautuvaan nettikyselyyn. Sovari vastaa työpajatoimintaa ja etsivää nuorisotyötä tuottavien tahojen tarpeeseen saada tietoa palveluidensa laadullisista vaikutuksista.



TO 21.9.17  klo 14.00 - 15.00 
Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus nuorisotyössä - Samanlaisesta kohtelusta kohti yhdenvertaista kohtelua (Heta Hölttä, SETA) 


Setan verkkoluento tarjoaa vastauksia muun muassa siihen, miten kohdata yhdenvertaisesti moninaisia nuoria ja miten välttää sukupuoli- ja heteronormatiivisuus omissa työkäytänteissä. Saat koulutuksesta lisää työkaluja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.



TO 5.10.17 klo 14.00 - 15.30
Etsivän työn arvot ja eetos työntekijän tukena (Jaana Kauppinen, Pro-tukipiste)


Arvot arkisina työkaluina, joilla voidaan tukea nuoren itsemääräämisen kykyä ja tahtoa. Arvotyökalut eivät ole käytettävissämme, vaan ne täytyy ensin rakentaa. Meidän täytyy olla tietoisia siitä, mitkä arvot ohjaavat ajatteluamme ja toimintaamme. Tämän jälkeen meidän tulisi yhdessä päättää, mitkä ovat etsivälle nuorisotyölle yhteisiä, työtämme ohjaavia arvoja ja miten ne näkyvät arkisessa työssämme. Tätä eivät voi työntekijät tehdä yksin, vaan siihen tarvitaan myös etsivää nuorisotyötä tekevien organisaatioiden osallistumista.



TI 24.10. klo 14.00 - 15.30
Haastavan asiakkaan kohtaaminen (Janne Teronen, Koulutuskeskus Salpaus
Tiivistetty versio VALLATON - Haastavan asiakkaan kohtaaminen -koulutuksesta

Linkki tallenteeseen

Millainen on haastava nuori? Onko hän haastava pelkästään minun mielestäni, vai myös muiden näkökulmasta?

Miksi nuori on haastava? Näkyykö toiminnassa, ajattelussa vai molemmissa?
Aina on joku syy haastavuuteen - pitäisikö selvittää mistä johtuu huomioida/ratkaista vain "oire"?

Miten tai mitä olisi hyvä ottaa huomioon haastavissa tilanteissa? Turvallisuuskysymykset, ongelmien ratkaiseminen.




PE 17.11.17 klo 13.30 - 14.30
Nuoren mielen hyvinvoinnin tukeminen (Tiina Röning, Suomen Mielenterveysseura ry

Linkki tallenteeseen



TI 28.11.17 klo 14.00 - 15.30
Kuinka puhua pelaamisesta? (Inka Silvennoinen, EHYT ry)

Linkki tallenteeseen

Miten puhua pelaamisesta - digipelaaminen -esitys

Nuorten rahapelaaminen -esitys

Lisätietoa ja työvälineitä -linkkilista

Huolestuttaako nuoren pelaaminen? Tuntuuko pelimaailma vieraalta? Haluatko tietää enemmän pelaamisesta, pelikasvatuksesta tai pelihaitoista? Miten ottaa pelaaminen puheeksi?

Koulutus käsittelee sekä digitaalista että rahapelaamista ja siinä pelaamista tarkastellaan sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä, että pelaamisen aiheuttamien haittojen näkökulmasta.

Tiiviissä koulutuksessa käydään läpi pelaamiseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä, tarjotaan erilaisia näkökulmia ja ohjataan olennaisen tiedon äärelle. Sisältöinä ovat mm. pelaaminen ilmiönä ja lukuina, pelaamisen motiivit, pelihaittojen ehkäisy, ongelmallinen pelaaminen ja sen vaikutukset, riskipelaamisen ja peliongelmien tunnistaminen ja puheeksi ottaminen sekä tuki- ja hoitopalvelut.



TI 5.12.17 klo 14.00 - 15.30
Ymmärrys ja inhimillinen kohtaaminen (Youth Against Drugs ry)

Linkki tallenteeseen jaetaan luennon jälkeen tässä

Luennossa käsitellään päihdesairaudesta ja päihderiippuvuudesta kärsivän ihmisen kohtaamista sekä taitoja auttaa ja tukea toipumisprosessissa. Menetelmällinen Toni -koulutus, johon luento pohjautuu, on kehitetty YAD Youth Against Drugs ry:n kokemusasiantuntijuuteen perustuvassa EXP2 -hankkeessa. Menetelmä koostuu neljästä osasta, joissa tarkastellaan käyttäjän sisäistä maailmaa päihteidenkäytön aktiivisessa vaiheessa, lopettamisen haasteita sekä uuden elämän rakentamista. Näiden lisäksi pohditaan toimivia sekä toimimattomia kohtaamistapoja ammattilaisen ja asiakkaan välillä.


MA 18.12.17 klo 15.00 - 15.30
Dialoginen puheeksiotto ja avoimen yhteistyösuhteen rakentaminen asiakkaan kanssa (Jukka Pyhäjoki, THL

Linkki tallenteeseen

Luennon tavoitteena on lisätä ymmärrystä, rohkeutta ja taitoa puuttua varhain, avoimesti ja kunnioittavasti huolta herättävissä asioissa ja konfliktiherkissä vuorovaikutustilanteissa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti