tiistai 17. lokakuuta 2017

Aukikirjoitettu työnkuva antaa työlle raamit!

Voisiko joku toinen etsivän nuorisotyöntekijä jossain päin Suomea hyötyä juuri sinun aukikirjoitetusta työnkuvastasi?

Etsivän nuorisotyön valtionavustus on parhaillaan haussa uudella sähköisellä järjestelmällä ja myös myöntämisen ehtoja on vähän tarkennettu. Tässä tarkennuksessa erityisen hienoa on se, että avustuksen saaminen edellyttää nyt etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvan aukikirjoittamista jo hakuvaiheessa.

Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyyn vastasi viime keväänä yhteensä 125 etsivän nuorisotyöntekijää. Kyselyssä kysyttiin myös työnkuvasta ja siitä, miten hyvin se ohjaa etsivän nuorisotyön tekemistä. 80:lla vastaajista oli aukikirjoitettu työnkuva, mutta näistä vain  63 vastaajalla se määritti keskeisesti työtehtäviä.  Loput 17 koki että vaikka työnkuva oli kirjoitettu auki, se oli ristiriidassa todellisten työtehtävien kanssa. Työaikaa kului heillä siis merkittävästi myös muihin kuin työnkuvassa kirjoitettuihin tehtäviin.

Osaa puuttuva työnkuva ei haitannut - 34 vastaajaa, joilla työnkuvaa ei oltu kirjoitettu auki lainkaan, koki silti käyttävänsä työaikansa niihin asioihin, joita heidän mielestään etsivän nuorisotyöntekijän kuuluukin tehdä.

4 vastaajaa koki, että työaikaa on välillä vaikea rajata, koska työnkuva ei ole selkeä ja 7 vastaajaa totesi selvästi, että työaikaa ei pysty käyttämään pelkästään etsivään nuorisotyöhön ulkopuolelta (joko omasta organisaatiosta tai yhteistyökumppaneilta) tulevien syötteiden takia.

Työnkuva oli siis kirjoitettu auki suurimmalla osalla. Suurin osa myös niistä, joilla organisaatiosta ei oltu annettu kirjoitettua työnkuvaa, sai kaikessa rauhassa keskittyä etsivään nuorisotyöhön. Tämä on erittäin hieno asia! 

Kuitenkin sekä ne 17 vastaajaa, joilla aukikirjoitettu työnkuva ei aidosti  määrittänyt työtä, että 11 vastaajaa, joilla työnkuvaa ei oltu aukikirjoitettu lainkaan, ovat joutuneet arjessaan jatkuvasti rajaamaan työtään itse tai tekemään sellaisia tehtäviä, jotka eivät lähtökohtaisesti kuulu etsivän nuorisotyöntekijälle. Tämä on työntekijälle kuormittavaa ja vaikuttaa työssä jaksamiseen - eli tässä on vielä kehitettävää!



Siksi pyydän etsivän nuorisotyöntekijöitä auttamaan kollegaa mäessä ja lähettämään työnkuvansa minulle (anna.vilen@espoo.fi)! (Kannattaa luonnollisesti varmistaa ensin omasta kunnasta/organisaatiosta, saako oman työnkuvan jakaa julkisesti). 

Kokoan kaikki saamani etsivän nuorisotyön työnkuvat tänne, jotta muut voivat hyödyntää niitä työnkuvien luomisessa tai päivittämisessä. Näin etsivän nuorisotyöntekijät ja organisaatiot voivat oppia toisiltaan, olla toistensa tukena ja luoda yhteistä käsitystä etsivästä nuorisotyöstä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti