tiistai 2. toukokuuta 2017

Tutkijankammiossa ja tien päällä - kyselyaineiston analyysi edistyy!


Suurin osa työajasta on viime viikkoina mennyt kyselyaineistoon uppoutuneena ja teidän asiantuntijuutenne tutkiminen on ollut todella mielenkiintoista! Ilahduttavaa on ollut myös se, että käsitykset etsivän nuorisotyön arvopohjasta ja perustehtävästä ovat olleet suurilta linjoiltaan hyvin samansuuntaisia. Myöskään ajatukset kehittämisen, alueellisen koordinaation ja koulutuksen tarpeista eivät poikenneet toisistaan kovinkaan paljon, joten lähtökohdat yhteisen valtakunnallisen perehdytysoppaan kokoamiselle ovat ensisilmäyksellä erinomaiset.

Perehdytysopasprosessi jatkuu mahdollisimman aikaisin syksyllä niin, että kaikille etsivän nuorisotyöntekijöille pyritään järjestämään mahdollisuus osallistua tämän aineiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön etsivää nuorisotyötä linjaavan paperin (joka valmistunee toivottavasti pian!) pohjalta toteutettavaan työpajatyöskentelyyn omalla alueellaan. Työpajoissa työstetään jo tavallaan "valmista" runkoa ja sisältöä perehdytysoppaaseen - kaikkien alueellisten pajojen tuotoksista kootaan sitten toivottavasti kaikkia miellyttävä kompromissiratkaisu. Työpajojen aikataulusta tiedotetaan heti, kun niitä on pystytty lyömään lukkoon. Aikataulutus odottaa vielä etsivän nuorisotyön perusteet -paperin aikataulua ministeriöstä, sillä ilman sitä on vaikea työstää mitään lopullista.

Etäpäivä pyhitettynä aineiston analyysille


Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyyn tuli 125 vastausta eri puolilta Suomea. Länsi- ja Sisä-Suomen alue sai määrällisen enemmistön huikealla 43 vastauksella, Pohjois-Suomen ja Lounais-Suomen alueilta tuli molemmista 20 vastausta, Itä-Suomen alueelta 16 vastausta, Etelä-Suomen alueelta 15 vastausta ja Lapin alueelta 11 vastausta. 

Kiitos vielä kerran kaikille kyselyyn vastanneille, että käytitte aikaanne ja ajatustyötänne tähän!

Vastaukset alueittain


Maistiaisena kyselyn tuloksista olen napannut tähän osasia valtakunnallisesta aineistosta. Vastaukset suodatetaan myös alueellisesti, eli jokaisella AVI-alueella voidaan perehtyä aineistoon myös oman alueen erityispiirteiden kautta. Tässä alla koostetta etsivän nuorisotyön arvopohjasta, perustehtävästä, alueellisesta koordinaatiosta ja osaamisen kehittämisen tarpeista. Yksityiskohtaisempia raportteja sekä valtakunnallisesta aineistosta, alueellisista aineistoista että pienten kuntien ja kasvukeskusten aineistoista on tulossa, joten pysykää kuulolla.

ETSIVÄN NUORISOTYÖN ARVOPOHJA JA PERUSTEHTÄVÄ

Työtä ohjaavan arvopohjan painotukset vaihtelivat toki jonkin verran eri alueilla ja yksittäisissä vastauksissa, mutta kaikki tuntuivat olevan enemmän tai vähemmän yksimielisiä siitä, että luottamus, kohtaaminen, kunniotus, läsnäolo, nuorilähtöisyys ja saavutettavuus ovat etsivän nuorisotyön kulmakiviä, joiden varaan hyvä työskentely rakennetaan. Inhimillisyys ja humanistinen työtapa toistuivat sekä riveillä, että rivien välissä ja nuorisotyölle keskeiset ennaltaehkäisemisen, vapaaehtoisuuden ja nuoren toimijuuden periaatteet korostuivat. Nuorella on oikeus määritellä oma elämänsä ja siihen liittyvät tarpeensa ja etsivä nuorisotyöntekijä tekee työtään nuorten asettamista lähtökohdista käsin, on aina nuoren puolella.

Myös perustehtävästä oli selkeästi tunnistettavissa yhteinen näkemys: Etsivän nuorisotyön tehtävä on tavoittaa palveluiden ja työn/koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria, rakentaa heihin luottamuksellinen suhde ja auttaa heitä oman polkunsa löytämisessä. Etsivä nuorisotyöntekijä on helposti saavutettavissa, läsnä siellä missä nuoret ovat ja tiiviissä yhteistyössä verkostojen kanssa, jotta nuoret eivät tippuisi harvenevan palveluverkon läpi. Hän auttaa nuorta löytämään haluamansa ja tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti, ohjaa, tukee ja opastaa - kulkee rinnalla sekä palveluissa että elämässä, jotta nuori pystyy rakentamaan itselleen parempaa tulevaisuutta. Etsivä nuorisotyöntekijä vahvistaa nuorten omaa ääntä ja osallisuutta, tuottaa tietoa nuorten elinoloista ja palveluntarpeista sekä kehittää jatkuvasti omaa työtään.

Perustehtävä näyttäisi olevan etsivän nuorisotyöntekijöille itselleen hyvin selkeä ja valtakunnallisestikin melko yhtenäinen, mutta eri organisaatioissa odotukset etsivän nuorisotyöntekijöille vaihtelevat vielä jonkin verran. Suurimmalla osalla vastaajista (63 vastaajaa) oli selkeästi määritelty työnkuva, joka toteutuu arjen työssä hyvin. 17 vastaajalla työnkuva on kirjoitettu auki, mutta ei välttämättä toteudu arjessa ja 34 vastaajan työaika kuluu "oikeiden asioiden" parissa huolimatta siitä, että työnkuvaa ei ole kirjoitettu auki lainkaan. Yllättävästi vain 4 vastaajaa kaikista 125 kyselyyn vastanneista koki, että työtä on välillä vaikea rajata ja 7 vastaajaa oli sitä mieltä, että työnkuvaan tulee jatkuvasti siihen kuulumattomia syötteitä, jotka haittaavat keskittymistä etsivään nuorisotyöhön.


Onko työnkuvasi kirjoitettu auki organisaatiossa, jossa työskentelet?


ALUEELLINEN KOORDINAATIO

Alueellista koordinaatiota pidettiin kautta linjan hyvänä ja tarpeellisena ajatuksena. 79 vastaajaa tiesi, että omalla toiminta-alueella on jo nimetty koordinaattori, 20 vastaajaa ei tiennyt onko koordinaattoria vai ei ja loput 26 vastaajaa tiesivät koordinaattorin vielä puuttuvan. Jo toimivien alueellisten koordinaattoreiden työtä pidettiin arvokkaana ja hyödyllisenä ja heille toivottiin selkeästi koordinaatioon osoitettuja resursseja ja työaikaa. Kuitenkin toivottiin myös mahdollisuutta priorisoida varsinainen etsivä nuorisotyö koordinaation edelle, sillä sitä pidettiin edelleen myös koordinaattorin tärkeimpänä tehtävänä.

Kaikilla oli jo jotain ajatuksia siitä, mitä alueellinen koordinaattori voisi alueella etsivän nuorisotyön hyväksi tehdä, toimi sellaista vielä omalla alueella tai ei. Valtakunnallisesti koordinaattorin tärkeimmiksi tehtäviksi nostettiin etsivän nuorisotyön vaikuttavuuden näkyväksi tekeminen alueellisesti (ja valtakunnallisesti) (KA 4,62/5), alueen äänen tuominen esiin valtakunnallisessa etsivää nuorisotyötä koskevassa keskustelussa (KA 4,48/5), vertaistapaamisten järjestäminen (KA 4,42/5) ja etsivän nuorisotyön tunnettuuden lisääminen alueellisesti (KA 4,3/5).


Koordinaattorin mahdolliset tehtävät 

1 = Ei lainkaan tärkeää
5= Erittäin tärkeää

OSAAMISEN KEHITTÄMINEN

Valtakunnallisesti ajankohtaisimmiksi koulutuskokonaisuuksiksi tai teemoiksi nousivat mielenterveyden tukeminen ja mielenterveysongelmien tunnistaminen (7,9/10), sote -uudistuksen vaikutukset etsivään nuorisotyöhön (7,5/10), työn vaikuttavuuden näkyväksi tekeminen (7,2/10) ja haastavien asiakkaiden kohtaaminen (7,2/10).

0 = Ei lainkaan ajankohtainen
10 = Akuutti


Vaikka aineisto on kulkenut nyt tiiviisti mukana ja olen yrittänyt keskittyä siihen niin toimistolla, kotona kuin tien päällä, olen onneksi onnistunut tekemään vähän muutakin! Viimeisimpänä erittäin onnistunut retki Rovaniemellä viipyilevään talveen ja seuraavana käväisy ehkä jo keväisessä Oulussa ensi viikolla.

Lapista löytyi vielä häivähdys talvea :)


Rovaniemellä oli erittäin antoisa ja aikaansaava palaveri Lapin alueelliseen koordinaatioon liittyen ja siitä jäi sellainen olo, että tästä tulee hyvä! Kyselyaineisto pääsi siellä jo heti hyötykäyttöön, kun matkassa oli Lapin alueelliset vastaukset koordinaattorin tehtäviin liittyen ja lainattiin viisautta vähän muiltakin alueilta. Vuoden alusta Sodankylässä etsivän nuorisotyöntekijänä aloittanut Saana Guttorm koordinoi noin 1/3 työajastaan koko Lapin alueen etsivää nuorisotyötä. Työnkuva löytää uomansa tässä pikku hiljaa ja siitä pystytään varmasti rakentamaan kaikkia hyödyttävä kuvio!

Oulussa suunnitellaan sitten taas jo kuumeisesti lokakuisia etsivän nuorisotyön alueellisia päiviä, joiden järjestelyyn ilokseni pääsen osallistumaan :)


Aurinkoisissa tunnelmissa kohti kesää!

Keväisin terkuin,

Projektipäällikkö
Anna Vilen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti