keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Projektin kuulumiset 2/2017 - Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyn raportit

Alla projektin kuulumiset 2/2017 -uutiskirje, joka sisältää mm. linkit Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyn valtakunnalliseen ja alueellisiin raportteihin. Raportteja saa ehdottomasti hyödyntää, ja jos tarvitsette muokattavia versioita käyttöönne, olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen!

Mukavia lukuhetkiä!

Terveisin,
Projektipäällikkö Anna Vilen




Projektin kuulumiset
Etsivän nuorisotyön kehittämisen tuki -projekti lähestyy toisen toimintavuotensa puoliväliä, ja on aika päivittää kuulumisia! Projektissa on jatkettu etsivän nuorisotyön profiilin selkeyttämiseen, osaamisen vahvistamiseen sekä kansallisen tasalaatuisuuden ja koordinaation edistämiseen liittyviä prosesseja yhdessä etsivän nuorisotyön alueellisten toimijoiden kanssa.

Keskeisimpänä toimenpiteenä kevään aikana on ollut Etsivä nuorisotyö 2017 -kysely, jolla selvitettiin etsivän nuorisotyöntekijöiden ajatuksia oman työnsä arvoista ja perustehtävästä, alueellisesta ja valtakunnallisesta kehittämisestä, johtamisesta, tuesta ja koordinaatiosta, roolista kunnan palvelukentässä ja sen vakiinnuttamisesta sekä viestinnästä ja sen kehittämisestä. Kyselyssä kartoitettiin myös koulutustarpeita. Kyselyn tulokset on koostettu AVI -alueittain ja valtakunnallisesti ja niitä toivotaan mahdollisimman laajaan jakeluun ja hyötykäyttöön esimerkiksi alueellisessa kehittämisessä.

Kyselyaineiston pohjalta tuotetaan etsivän nuorisotyön valtakunnallinen perehdytysopas, jonka tavoitteena on paitsi selkeyttää uusille ammattilaisille heidän työnkuvaansa, myös vakiinnuttaa etsivän nuorisotyön roolia kuntien palvelukentässä ja lisätä muiden toimijoiden ymmärrystä sen tuomasta lisäarvosta.

Perehdytysopasprosessi jatkuu syyskuussa ja lokakuussa niin, että kaikilla alueilla etsivän nuorisotyöntekijöille tarjotaan mahdollisuus osallistua tämän aineiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten pohjalta toteutettavaan työpajatyöskentelyyn. Työpajoissa työstetään konkreettista sisältöä perehdytysoppaaseen: Kaikkien alueellisten pajojen tuotoksista kootaan yhteinen luonnos, jota sidosryhmät, kuten nuorisotyön koulutusta järjestävät oppilaitokset, Työpajayhdistys, aluehallintovirastot, etsivän nuorisotyön toimijat ja nuorisotutkimusseura pääsevät vielä halutessaan kommentoimaan. Työpajojen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin heti kun siitä on sovittu.

Toinen projektin työn alla olevista tuotoksista on kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluvien nuorten tavoittamisen haasteiden kartoitus, pilottiryhminä vuonna 2017 viron- ja venäjänkieliset nuoret. Etsivä nuorisotyö tavoittaa kielivähemmistöryhmiä suhteessa melko huonosti, ja tavoitteena on ymmärtää paremmin, mitä tavoittamiseen liittyvät haasteet ovat ja kuinka niitä voitaisiin ratkaista. Kevään aikana on verkostoiduttu sekä etsivän nuorisotyön että viron- ja venäjänkielisten järjestöjen kanssa ja lähdetty keräämään tietoa tavoittamisen haasteisiin liittyen. Kumppaneina tässä kartoitustyössä on Itä- ja Etelä-Suomen alueiden etsivän nuorisotyöntekijät (Pääkaupunkiseutu, Kaakonkulma, Pohjois- ja Etelä-Karjala) sekä näillä alueilla toimivat viron- ja venäjänkieliset toimijat (esim. järjestöt ja seurakunnat).

Projekti tukee edelleen myös alueellista kehittämis- ja koordinaatiotyötä, joten esimerkiksi koulutusten tai kehittämispäivien järjestämiseen liittyvissä asioissa voi edelleen olla yhteydessä! Osaamisen kehittämisen tueksi tarjotaan mahdollisuuksia osallistua verkkoluennoille, joiden aiheet ja puhujat on poimittu Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyn koulutustarpeiden kartoituksesta. Verkkoluentosarja toteutetaan syksyllä 2017 yhteistyössä Työpajayhdistyksen kanssa ja sisältöjä tarjotaan sekä etsivän nuorisotyön että työpajojen ammattilaisille.

Projektitiimi on täällä edelleen teitä varten, eli olkaa yhteydessä, jos tuntuu, että projektista tai sen resursseista voisi olla Teille hyötyä! Alueelliseen kehittämiseen, koulutuksiin ja koordinaatioon sekä valtakunnallisen perehdytysoppaan kehittämisprosessiin liittyvissä asioissa ensisijaisesti yhteys projektipäällikköön. Viron- ja venäjänkielisten nuorten tavoittamiseen, sen haasteisiin ja kehittämiseen liittyvissä asioissa ensisijaisesti yhteys projektikoordinaattoriin.


Yhteistyöterveisin,            Projektipäällikkö Anna Vilen
anna.vilen@espoo.fi, p. 050 5446037
Projektikoordinaattori Dilbar Uotinen
dilbar.uotinen@espoo.fi, 043 825 6044

Etsivä nuorisotyö 2017 -kyselyn tulokset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti